Monday 8 October 2012

Din seria "mai bine deloc decat asa": Stupizenii pur romanesti



In fiecare zi, fara macar sa imi dau seama, arunc cate un ochi la ce se mai intampla, ce se mai scrie prin presa romaneasca, nationala si locala, incerc sa mai descopar ce bloggeri si-au mai facut aparitia prin mediul virtual, ce website-uri s-au mai lansat, si ce alte bazaconii se mai scriu in fiecare zi. Ma frapeaza ignoranta si simplitatea acestor oameni ce se cred "voci" influente ale societatii, fie iesene, fie romanesti. Mai mult decat atat, vad ca aceste persoane au success, articolele le sunt citite si toate prostiile pe care le scriu, asimilate cu smerenie de catre concetatenii nostri rasariti. Adica, oameni buni, chiar nu mai stiti ce presupune scrierea unui articol adevarat?

Presa nationala mai este cum mai este pentru ca preia efectiv articole intregi din presa internationala. Bineinteles, e genul ala de articol fara cercetare, fara verificare a sursei, fara investigatie proprie, doar o traducere, de cele mai multe ori proasta. Articolele referitoare la politica sau la situatia romaneasca sunt, bineinteles, colorate cat se poate de catre un partid sau altul. Cand ma uit la presa locala, deja la orizont vad scris mare DEZASTRU COMPLET. Un fel de OTV in scris. intamplarea face ca primesc in fiecare zi notificari de la Buna Ziua Iasi pe news feed-ul meu de Facebook si de fiecare data ma minunez de articolele lor: "Bianca Dragusanu nu se lasa", "SOC! Cruduta, in ROCHIE de MIREASA - FOTO" (aoleu, cat de socata ma simt), "Si-a facut nevoile pe mireasa". Iar articolele ce pretind sa aiba un subiect cat de cat acceptabil se intind doar pe doua paragrafe, continut minim de informatie valida, iar la sfarsitul lecturii realizezi ca de fapt ti-ai pierdut timpul si nu ai aflat absolut nimic nou.



Dar trecand la website-urile ce apar precum ciupercile dupa ploaie si vor sa ne invete despre toate cele: sanatate, relatii de cuplu, cariera, bucatarie, moda, deja pot spune ca am migrene serioase. Acum stiu ca lecturile de genul asta au scopul de a fi "usoare" si superficiale, dar unele sunt de-a dreptul haioase in idiotenia lor: "De ce nu imi place sa gatesc?", "Te mai gandesti la prietenul tau din clasa a 2 a?", "Cat de mult timp petreci in fata oglinzii?" Raspunsul meu: "Who cares???". Da, ok, inteleg, orice articol e scris in speranta ca se vor gasi sute si sute de neveste disperate sa raspunda cu cate un comment mai acid si hop fiecare se trezeste specialist, implicit articolul ajunge sa fie punct de atractie. Parerea mea? 5 minute din viata absolut irosite. Oameni buni, va rog, fiti critici, fiti incisivi, fiti curiosi sa gasiti materiale ce merita intr-adevar citite. Viata e prea scurta sa ne putem pierde timpul cu fiecare nimic.

In final, inainte ca cineva sa imi sara in cap, o sa subliniez ca nu vreau sa denigrez presa romaneasca fara sa admit ca si presa internationala e plina de bazaconii. Ba da, e plina, insa in tot oceanul asta de informatie inutila ce ni se serveste cu forta in fiecare zi, se mai gaseste si cate o sursa care merita putin timp si atentie prin simplul fapt ca ne aduce un set de cunostinte noi, si incurajeaza curiozitatea pentru adevar. Cautati asa ceva, si incetati sa mai cititi mizerii.

Surse foto:
http://worldofdtcmarketing.com/bad-journalism-paints-unfair-picture-of-pharma-industry/in-the-news/
http://www.eyeranian.net/2003/05/16,79.shtml

2 comments:

  1. Bine ai revenit ! Sunt de aceeasi parere cu tine, in ceea ce priveste presa, in general,atat cea de la noi + cea internationala (atat cat am eu posibilitatea s-o cunosc).Totodata, nevoia de informatie a crescut permanent - din pacate, "cantitativ"( ca sa fim "in ton cu vremurile" si nu care-cumva sa fim "pe dinafara" de vreun subiect actual !!), in loc de "calitativ" , ceea e groaznic. Am senzatia ca in mintea omeneasca ( la nivel normal si natural, cat si intr-un timp dat :ora,zi, saptamana,etc.) poate intra o cantitate determinata de informatie, iar daca nu ne cautam si gasim NOI sursele de informatie, primim ceea ce e pe piata: bun, rau, adevarat, neadevarat, complet, incomplet, etc. Bineinteles ca si eu mai arunc un ochi pe tabloide , si de curiozitate, dar mai ales, ca sa-mi iau doza zilnica de "prostie romaneasca", sa-mi zic in cunostinta de cauza inca o data: "Doamne, nici azi nu s-a schimbat nimic in bine!" (pe principiul "Speranta moare ultima" !), pentru ca apoi sa trec sa vizionez chiar si de cateva ori la rand emisiuni de-ale lui Mircea Badea ( "In gura presei"+"Mircea Badea la RAdio Zu") ca sa " ma racoresc" mental si sa-mi faca altcineva o selectie a subiectelor cat de cat demne de a fi audiate, citite si gandite. Iar despre incisivitate in gandire si exprimare, nu se poate spune ca-i lipsesc lui Badea ! Stilul lui nu este insa foarte usor de suportat de catre toti "romanasii", ptr. ca indeamna la actiune si exprimare, dupa o reala gandire si cumpanire a problemelor actuale ,din viata de zi cu zi, ceea ce necesita mai mult "efort" si implicare decat privirea subiectelor legate de Bianca + Cruduta ! In concluzie, trebuie sa avem NOI grija de mintea noastra ,nu sa le permitem altora sa-si bata joc de ea ; e doar o chestiune de alegere personala, dupa parerea mea.

    ReplyDelete
  2. Din pacate, romanii nostri prefera sa savureze prea mult din informatia desert (ceea ce inseamna o prea mare curiozitate si prea mult timp pierdut cu subiecte demne de tabloid) si aproape deloc informatia de tip leguma (ceea ce inseamna continut informational valid ce contribuie la imbogatirea cunostintelor). Ca o deductie logica, corpul si mintea au nevoie de ceva mai mult decat zahar pentru a functiona sanatos si a se dezvolta corespunzator. Iar schimbarea continua sa fie ravnita cu disperare de catre cei ce mai deschid ochii din cand in cand

    ReplyDelete

Translate

www.qdomenii.com